Osobnost měsíce února – Štěpán Kaleta

účast na kempu talentované mládeže
Kemp talentované mládeže v Jičíně 2019; FOTO: Flickr Českého florbalu

Mohli jsme letos určitě bojovat o nejvyšší příčky.

Na přelomu ledna a února čeká florbalisty mezinárodní víkend. V akci se představí hned tři české reprezentace, mezi nimi i národní tým juniorů. Ti se pod vedením trenérského týmu v čele s Jaroslavem Berkou vydají do Švýcarska, kde odehrají dvojici přípravných utkání proti domácímu týmu a týmu Finska.

Mezi tzv. chytré obránce, kteří rádi vymýšlí rozehrávku a kombinaci na založení proti útoku, patří bezesporu Štěpán Kaleta hráč 1. SC Vítkovice.

Hráč Štěpán Kaleta 1. SC Vítkovice
Hráč 1. SC Vítkovice Štěpán Kaleta; FOTO: Kamil Besta

Ahoj Štěpáne, tvou první reprezentační akcí byl turnaj v Chomutově v minulém roce, což byla zároveň i první akce nově vzniklé reprezentace do sedmnácti let. V Chomutově jsi byl jako jediný z Moravskoslezského kraje. Necítil se někdy mezi ostatními odstrčen?

Chomutov je pro mě trošku z ruky, ale ze sezóny jsem zvyklý na cestování, takže mi cesta nedělala žádný problém. Těch pár dní jsem si moc užil, sešla se skvělá parta. Herně i povahově jsme si sedli a myslím, že se to odrazilo na výsledku. Určitě velký podíl na tom měl i trenérský tým, který nás dokázal výborně připravit na soupeře.

Nominace na Turnaj tří zemí se prý nesestavovala snadno. Tým trenéra Jaroslava Berky se musel vypořádat hned s několika komplikacemi v podobě dlouhodobých zranění či s hráči, kteří bohužel nesplnili fyzické testy. Dostal jsi pozvánku a s tím možnost absolvovat zahrát si s reprezentací za hranicemi ČR. Jaké pocity jsi měl, když jsi po roce opět navlékl reprezentační dres?

Za nominaci jsem byl hodně rád a navíc jsem se podíval do Švýcarska, které mě vždy udivovalo svou přírodou. Ještě před odjezdem jsme absolvovali 3 denní soustředění v Praze, kde jsem se sehrávali v lajnách a nechyběla ani teorie naší hry a rozbor hry naších soupeřů. V pátek dopoledne byl lehký před zápasový trénink, kde jsme doladili přesilovky a oslabení. Před zápasem se Švýcary jsem byl trošku nervózní, ale po pár střídáních nervozita zmizela.

Hrál jsi v obou utkáních? Jaký jsi měl „ICE TIME“. Mohl jsi v utkání skórovat, kolik chybělo ke gólu? S kým jsi hrál ve dvojici? Střídali se útočné trojice v zápasech?

Hrál jsem v obou zápasech a ICE TIME jsem měl dostatečný. Pár šancí jsem měl, ale buď to zblokoval obránce nebo to chytil brankář. Na střelbě budu muset ještě zapracovat. V lajně se mnou hrál na centu Adam Choma, se kterým hraji i ve Vítkovicích, což nám v některých momentech dost pomohlo. V obranné dvojici jsem pak hrál s Davidem Horkým a vyhovovalo nám to. Myslím si, že jsme si v lajně všichni sedli a předvedli dobrý výkon. Zápas se Švýcarskem byl ze začátku jako na houpačce, pak se to uklidnilo a konec byl opět stejný jako začátek. Zápas se hrál ve vysokém tempu a fanoušci vytvořili úžasnou atmosféru. Hlediště bylo úplně plné a pro mě to byla nová zkušenost, jaké je to hrát před tolika lidmi. Zápas s Finskem už nebyl podle našich představ. Prvních 10 minut to bylo vyrovnané, ale pak přišel malý výpadek, který Fini dokázali naplno využít a nasázeli nám pár gólů. My jsem se přestali soustředit a nemohli se dostat zpět do zápasu.

fotka z Turnaje tří zemí
Záběr z utkání s Finskem na Turnaji tří zemí; FOTO: Michael Peter Swiss Unihockey

První zápas proti domácím výhra, i když ne výrazná, za to proti mladým seveřanům jste dostali výprask? Normálně z pohledu diváka bych řekl, že jste měli náročnou noc anebo euforie se Švýcary vedla k totálnímu podcenění mladších Finů?

Určitě bych neřekl že by to mohlo být únavou ze zápasu nebo z cestování. Na hotel si nemůžeme vůbec stěžovat a hala byla cca 20 minut od hotelu autobusem, takže tím to určitě nebylo. Bylo to spíš malým polevením, které si v zápase proti Finům ani jiným týmům nemůžeme na mezinárodní úrovni vůbec dovolit.

V čem si myslíš, že se mladí Švýcaři a Finové liší v porovnání s námi?

Švýcaři se snaží hrát kombinační hru a do zápasu jdou hodně sebevědomě. Naopak Fini na mě působili jako by neměli žádné emoce. V čem, ale vynikali byla jejich technika a fyzická zdatnost. Tady máme ještě co dohánět.

reprezentace U17
V reprezentaci U17; FOTO: Radim Kaleta

Jak se ti líbí Švýcarsko? Zapůsobila na tebe tato Alpská země? Dokázal by jsi zde aktivně působit? Pokud ano, kdy by se tak ve tvé kariéře stalo a který švýcarský tým by jsi si vybral?

Švýcarsko je nádherná země a kdyby se naskytla příležitost tam jít hrát určitě bych jí využil. Pokud bych si mohl vybrat tým, tak bych si asi vybral Willer. Byl jsem se podívat na Champions Cup a hra Willeru se mi hodně líbila. A to že tam je někdo z Česka je další bonus, který bych přivítal. Přesto že se učím německy, tak si myslím, že by mi to pomohlo při adaptaci na nové prostředí.

Začínal jsi v tehdejším nerozděleném Slovanu Havířov a já si pamatuji, že jsi nastupoval na pozici útočníka. Nyní tě ovšem častěji vídáme v obraně, čím to? Mělo na změnu postu vliv i tvé krátkodobé působení v FBC? Pomohla ti role obránce k nominaci?

Začátky ve Slovanu si dobře pamatuji. Tehdy nás trénoval T. Ficenc, který mě ohromně posunul a hrozně rád na to vzpomínám. Nastupoval jsem na levém křídle a byl jsem i docela produktivní. Po přestupu do FBC jsem dostával méně příležitostí a měl jsem trošku krizi, kdy se mi vůbec nedařilo a bylo to hodně demotivující. Zlom potom nastal na turnaji Ostrava Cup, kde jsme měli poskládaný tým z kluků z výběru. Tam mě náš trenér (Ivo Šindler) poprvé postavil do obrany a já chytil „druhý dech“. V létě jsem přestoupil do Vítkovic, kde hraji až do teď. Hodně mě baví vymýšlet rozehrávku a oproti útoku jsem hodně na míčku.

Tento rok jsi také poprvé nastoupil k super ligovému utkání proti Mladé Boleslavi, takže jsi už trénoval s mužským A-týmem. Jak bys srovnal úroveň tréninku Vítkovických mužů a Vítkovických juniorů?

Tréninky mužského-A týmu jsou zase o level výš. Rozdíl je hlavně v kvalitě hry, rychlosti a tvrdosti. Na každém tréninku se snažím něco pochytit a přenést to na naše juniorské tréninky. Do zápasu proti Mladé Boleslavi jsem bohužel nezasáhl, ale byla to zase další zkušenost.

Náhradní sportovní hala Dopravka
Zápas 1. ligy juniorů proti ˇustí nad Labem; FOTO: Lukáš Zetek Flickr Vítkovice

Trenér Sladký hodnotil tuto sezónu jako povedenou. Zkus tipnout jak by dopadlo letošní play-off juniorů, kdyby bylo a kdo by ligu s největší pravděpodobností vyhrál? Vždyť jeden z favoritů ligy Chodov tvrdě narazil. Mohlo by se to stát i Vám? S kým byste se nechtěli potkat, kdo je pro vás tzv „nepříjemný“ soupeř? Máš před sebou ještě jeden rok v juniorce, jak pohlížíš na novou sezónu, budete mít silný tým?

Letos jsme měli opravdu dobrý tým a je veliká škoda, že se soutěž nedohrála. Myslím si, že jsme mohli určitě bojovat o nejvyšší příčky. S kluky, kteří letos v juniorce končí jsem si to užil a dali mi hodně dobrých rad a bylo by fajn se s nimi rozloučit s medailí. Play-off je jiná soutěž a Kladno to jenom potvrdilo. To co se stalo Chodovu se může v Play-off stát úplně každému. Na novou sezonu se určitě hodně těším a doufám, že jí už konečně zakončíme s medailí na krku. Budeme mít omlazený tým, ale věřím že si s tím náš trenér poradí.

Studuješ gymnázium v Havířově, bydlíš v Třanovicích a na tréninky do Ostravy musíš dojíždět, což je časově velmi náročné. Jak zvládáš studium skloubit s florbalem a s reprezentací? Co po maturitě? Kam povedou tvé další kroky?

Ze začátku to bylo hodně náročné a je to i teď, ale celá rodina mě v tom hodně podporuje a vozí mě na tréninky a zápasy, za což jsem jim hrozně vděčný. Mám řidičák na motorku, takže v létě už jezdím sám, ale přes zimu jsem odkázaný na rodinu. Na následující sezónu mám dva cíle. Jedním je vybojovat si místo u mužů a druhým je nominace na domácí Mistrovství světa, které se odehraje v Brně. Do maturity mám ještě dva roky a pak doufám, že vysoká škola.

Štěpáne, děkuji za rozhovor.

nejvyšší soutěž juniorů
záběr z nejvyšší soutěže juniorů 2019/2020; FOTO: Kamil Besta
Banner 4sport-florbal.cz
Florbalová prodejna

About the Author: ivosin