Hanácké Míchačky

Pozvánka na Hanácké Míchačky

Hanácké Míchačky starších žáků

Najednou se začínají družit a navazovat nová kamarádství

V sobotu 15.12.2018 se uskutečnily v olomoucké Čajkaréně „Hanácké Míchačky“ starších žáků. Celkem 52 hráčů a gólmanů se bylo rozlosováno do 6 týmů (po osmi, nebo sedmi hráčích, což bylo pro hráče extrémně náročné, ale o to více si zahráli). Jak vznikla myšlenka Míchaček právě na Hané jsme zjišťovali u trenéra FBS Olomouc Tomáše Hrušky: „V kraji chyběla spolupráce mezi kluby a tak mě napadlo, že svoláme setkání florbalových klubů Olomouckého kraje, kde byly regionu představeny možné návrhy spolupráce. Slovo dalo slovo a na dalším setkání v září jsme se dohodli, že se v rámci spolupráce zaměříme mimo jiné i na uspořádání Míchaček“. Objasnil Tomáš Hruška a výsledek jednání doplnil o rozdělení turnajů mezi kluby. Turnaj elévů uspořádá Mohelnice, mladší žáci se potkají ve Šternberku a starší žáci odehrají turnaj v Olomouci. První kola elévů a mladších žáků již proběhla, většinou s kladnými ohlasy.

Hromadná fotografie

Účastníci turnaje Míchaček; FOTO: Marián Jurkulák

V prvním kole Míchaček ve starších žáků byly k vidění pěkné florbalové akce, gesta fair-play atd. Systém turnaje byl tradiční 5 na 5 s hracím časem 2×12 minut (superhrubý čas). Trenéři se bavili, vyměňovali si zkušenosti a poznatky a z tribuny pouze dohlíželi na své svěřence. „Turnaj byl také okořeněn rozhodčími, kterými byli hráči, co zrovna nehráli. Nutno říct, že tak vynikající efekt je nevídaný a bylo skvělé pozorovat kluky, jak se najednou musí dívat na hru z jiného úhlu pohledu, kdy si musí poradit se všemi situacemi na hřišti a vžijí se tak do role rozhodčích,“ spokojeně sděluje Tomáš Hruška a pokračuje v hodnocení: „Největší radost jsme my trenéři měli, když jsme viděli hráče, kteří se běžně potkávají jako soupeři, jak se najednou začínají družit a navazovat nová kamarádství. Celkově z naší strany trenérů turnaj splnil maximálně všechna očekávání a už teď se nemůžeme dočkat na další kolo míchaček, které proběhne pro starší žáky v Olomouci v dubnu.“

Na dnešní turnaj přijeli hráči z šesti klubů Olomouckého kraje (Olomouc, Přerov, Prostějov, Šternberk, Šumperk a Hranice). Pořadatelé věří, že po dnešním vydařeném prvním kole, bude na druhé kolo přítomno ještě více klubů, potažmo i hráčů.

Momentky z turnaje

Atmosféra turnaje; FOTO: Marián Jurkulák

Ze zvědavosti jsme oslovili účastníky turnaje s otázkou jak se jim akce líbila?

Tomáš Štrbák (FBS Olomouc): „Mně se to dnes líbilo. Myslím, že jsme si dobře s jinými kluky pokecali a seznámili se“.
Adam Hurdálek (SK K2 Prostějov): „Nejvíce se mi na turnaji líbila přátelská atmosféra od všech. Mimo zápasy i v zápasech jsme se navzájem hecovali a dělali si ze sebe navzájem legraci. Taky si každý mohl vyzkoušet pískat. Opravdu ale nejlepší byla ta atmosféra“.
Michal Tichý (FBS Olomouc): „Já jsem si to tedy užil. Hezky jsme si popovídali a co se mi nejvíc líbilo, že vlastně kolikrát nešlo o to, kolikátí jsme skončili, ale o to, abychom jsme se seznámili“.
Noel Gavaller (FBC Přerov): „Bylo to super, bavilo nás to. Každý si zkusil hrát s někým jiným, takže jsme se skamarádili a byla to zábava a sranda“.
Tomáš Jelínek (FBS Olomouc): „Bavilo mě to, pokecali jsme si. Nejvíce mě bavilo pískání“.
Rozvoj mládeže je jedním z cílů nejen klubu FBS Olomouc, ale i Olomouckého kraje, který se spolupodílí na turnaji Hanácké míchačky. Myslíme si, že by tento model spolupráce mohli převzít i ostatní kraje na Moravě. Rozhodně by to byl posun, který můžeme vidět v Plzeňském a Pardubickém kraji. „Já pevně věřím, že tyto akce skutečně spojí náš region a jednoho dne tu konečně budeme hrát normální florbal v mužské kategorii“ uzavřel Hanácké Míchačky ústřední organizátor Tomáš Hruška.

Redakce a Tomáš Hruška

Pohled na účastníky z tribuny

Informace k turnaji; FOTO: Marián Jurkulák

About the Author: ivosin